Lezení ve Frankenjuře

Určitě se stejně jako my nemůžeš dočkat, až se konečně trochu oteplí a ty si vyrazíš po zimě konečně zalézt ven na skály. V dnešním článku se podíváme na Frankenjuru, známou lezeckou oblast ve východním Německu, která je navíc z Čech velmi dobře dostupná.

Jura 1

Tato lezecká oblast v blízkosti Norimberku je považována za kolébku sportovního lezení. Frankenjura nabízí obrovské množství lezeckých sektorů, a ještě větší počet cest všech možných obtížností. Na své si tu přijdou úplní začátečníci, ale také ti největší borci z lezeckého světa. Vždyť tu byla vylezena první cesta s klasifikací 9a, Action Directe, a to už v roce 1991.  

Jura je vápencové pohoří a většina cest je tak velmi dobře zajištěna. Pokud ale hledáš něco pro fajnšmekry, určitě najdeš i cesty s možností zakládání vlastního jištění. Co ovšem v Juře určitě nenajdeš, jsou vícedélky dlouhé přes 60 m. Většina cest, na které narazíš, mají kolem 20 metrů ve stylu “na dírky”, ale není problém najít nějakou spárku, komín či lišty. Sektory se často nacházejí v lese, a tak nezřídka bývá problém je napoprvé najít. Nespornou výhodou ale je příjemný chládek i v teplých letních dnech.

Pokud se chystáš do Jury poprvé, určitě doporučuji zakoupit oficiálního průvodce. Jura je obrovská a zorientovat se nebude napoprvé nejsnazší. Průvodce je rozdělen na dvě části s cenou kolem 50 euro za každou z nich. Cena je sice vyšší, ale průvodce jsou zpracovány opravdu špičkově. U každého sektoru najdeš jeho přesnou lokaci s GPS souřadnicemi a popisem přístupu z parkoviště (ovšem jak jinak než německy), nákres skály s jednotlivými cestami a obtížnostmi a orientaci skály vůči světovým stranám. To se může hodit hlavně pokud se chceš schovat před letním sluncem. Zároveň je u každého sektoru nakreslena jedna až tři hvězdy, kdy tři hvězdy znamenají ty nejlepší a nejznámější sektory, ale bohužel i nejvíce lidí. Může se tak stát, že místo lezení budeš čekat, až se cesta uvolní.

Jura 2

Frankenjuru najdeme na severu až severovýchodě od Norimberku a nejsnadněji se tam z velké části našeho území dostaneme po dálnici A6 začínající za Rozvadovem. Pro ty, kteří žijí na úplném západě země, může být výhodnější cesta přes hraniční přechod Pomezí nad Ohří. Výpravu je možné uskutečnit jak na prodloužený víkend, tak na celý týden. Záleží jen na tvojí fyzičce a časových možnostech. Pro ubytování doporučuji volit místní kempy, konkrétně mohu doporučit Gasthof Eichler a jejich výborné snídaně.

Lukáš