Jak si vybrat hangboard

Chceš si koupit hangboard, ale nevíš, jaký vybrat? Cílem tohoto článku je ti toto rozhodování usnadnit. Shrnu v něm to hlavní, na co by se měl každý, kdo si hangboard kupuje, zaměřit, aby mohl být se svým výběrem spokojený. Zároveň chci upozornit na to, že naše firma hangboardy vyrábí. Je tedy logické, že hangboardy 2Climb budou doporučovány častěji než produkty jiných značek. Jsem ale přesvědčen, že na tom není nic špatného – i v kamenném obchodě se často s prodejcem ohledně výběru poradíš a ten ti asi většinou také nebude doporučovat konkurenci, i přesto mohou být jeho rady velmi užitečné. My bohužel kamenný obchod nemáme, a proto bych chtěl funkci takového prodejce suplovat alespoň tímto článkem.

Ze všeho nejdříve je nutné položit si otázku, k jakému účelu by hangboard měl sloužit. Je určen pro plnohodnotný domácí trénink, nebo k aktivaci svalů před zahájením lezení? Od toho, jak si na tuto otázku odpovíš, se odvíjí, jaký způsob uchycení hangboardu je pro tebe nejvhodnější. Pokud chceš hlavně trénovat, nejlepší je zvolit takový model, který se šroubuje do zdi. Samotná montáž sice není nejzábavnější, ale provedeš ji jen jednou a pak už nikdy znovu nemusíš. Výhodou je, že kvůli stabilnímu uchycení se hangboard nijak nehoupe a je tak možné vyrobit ho rozměrnější. Díky tomu se na něj vejde i větší množství chytů a trénink může být skutečně komplexní. Pokud má hangboard sloužit hlavně k „rozehřátí“ před výkonem, je naopak nutné pořídit si závěsný model – tvůj výkon se totiž většinou neodehrává doma a proto je vhodné, aby byl hangboard přenosný a jeho „montáž“ rychlá a snadná. Na některé větší závěsné modely (jako je třeba náš The Crimp) se vejde i relativně solidní variace chytů a je tak možné je používat jak k tréninku, tak pro aktivaci svalů, je ale nutné počítat s tím, že v podstatě každý „combi“ produkt nutně vyžaduje nějaké ústupky - paleta chytů na těchto hangboardech nikdy nemůže být příliš široká, na druhou stranu už jsou ale i docela rozměrné a do některých batohů se nemusejí vejít. 

Pokud už víš, jakým způsobem by měl být tvůj hangboard připevňován, je potřeba se zaměřit na to, z jakého materiálu by měl být vyroben. V zásadě se používají dva materiály – polyuretan a dřevo. Polyuretan je materiál, ze kterého se vyrábějí chyty na lezecké stěny. Vzhledem k tomu, že produkty z tohoto materiálu se odlévají, je snazší vytvořit i nějaké zajímavé tvary, které se ze dřeva, které je potřeba vyfrézovat, dělají těžko. Nevýhodou těchto hangboardů je jednak to, že nejsou příliš estetické, a potom jsou vyrobeny z materiálu, který „dře kůži“ a viset na nich každý den nemusí být úplně příjemné. Výrobou těch odlévaných hangboardů se nezabýváme a s výběrem nějakého z nich ti tedy nedokážu pomoci.  

Poslední věcí, kterou je potřeba zjistit před tím, než nabídnu nějaký konkrétní model, je, jak pokročilý lezec na hangboardu bude cvičit. Náš základní model Approach jsme navrhli tak, aby si na něm zvládli dobře zatrénovat jak začátečníci, tak pokročilejší lezci. Hangboard je sice relativně malý, ale paleta chytů, které na něm najdeš, je relativně obstojná (to jediné, co na hangboardu vyloženě chybí, jsou slopery). Z těchto důvodů je Approach ideální hangboard pro ty, kteří nepotřebují za balknu utratit hromadu peněz, ale zároveň si chtějí rozumně zatrénovat.

Approach 1_1

Pokud to s tréninkem myslíš skutečně vážně, tak ti nezbyde, než sáhnout po nějaké z našich velkých posilovacích desek. Na malou balknu se totiž některé chyty (jako třeba slopery) prostě nevejdou. Jestli lezeš už delší dobu a zdoláš cesty obtížnosti alespoň 6c, mám za to, že nejlepší volbou pro domácí trénink je Crux. Jde o klasický hangboard, který se navrtává do zdi a který nabízí velkou variabilitu tréninku. Některé chyty jsou na něm ale opravdu obtížné a pokud nemáš v lezení nějakou praxi, pravděpodobně by zůstaly nevyužity. Pokud s lezením spíše začínáš a hledáš něco, na čem by se dalo doma dobře trénovat, osobně bych sáhnul po modelu Onsight. Chyty na něm jsou v průměru o dost hlubší než na Cruxu a na některých z nich se udrží opravdu každý. Navíc je možné na něj přidělávat naše speciální přídavné chyty, čímž je možné si trénink přizpůsobit podle toho, co ti zrovna vyhovuje. Pro opravdové fajnšmekry jsme pak spolu s jedním z nejlepších českých lezců Vojtou Trojanem připravili naší vlajkovou loď, Gamechanger, na kterém se nachází snad úplně všechno, o čem by lezec mohl snít. Tenhle luxus je však vykoupen vyšší cenou, což z tohoto hangboardu činí model, který není pro každého.

Crux 1Onsight 1_1

Kdybys hledal něco na čem se rozcvičit před zahájením lezení a velký hangboard doma už máš nebo trénuješ spíše na lezeckých stěnách, nejvhodnějším modelem z naší nabídky je jednoznačně Crimp Travel. Je to skutečně kompaktní kousek, který snadno schováš i do toho nejmenšího batohu a lehce ho pověsíš na jakoukoliv větev. Pokud by ale hangboard měl kromě rozcvičky sloužit i pro účely občasného tréninku, obávám se, že by ti nemusel dostačovat. Pak by bylo nejlepší sáhnout po jeho větším bráškovi, kterému říkáme The Crimp a který v sobě kvality kompaktnosti a komplexnosti ideálně kombinuje.


The Crimp 2Crimp Travel 1

Chápu, že pro mnohé může být důležitým faktorem při výběru i cena. Myslím si ale, že je potřeba si uvědomit, že koupě hangboardu bývá zpravidla dlouhodobější investice, kterou není třeba opakovat i po několik let. Podle mého názoru se tedy může vyplatit utratit pár set korun navíc a zakoupit takový model, který bude tvým potřebám vyhovovat nejvíce. 

Ondra