Na Sněžku za východem slunce

1_1

Už jste si někdy říkali, že byste se rádi zašli podívat na Sněžku, ale při pomyšlení na davy turistů vás tato myšlenka rychle opustila? Pokud jste trošku akčnější povahy a chcete zažít nevšední zážitek, rozhodně mohu doporučit výšlap na naši nejvyšší horu právě za východem slunce. V tomto článku se vám pokusím předat pár tipů a rad tak, abyste si cestu užili a dokážu vám, že to stojí za to!

Nejprve je potřeba myslet na cestu. Slunce vychází v srpnu kolem půl šesté a pokud nepatříte mezi odvážlivce, kteří se rozhodnou přespat na vrcholu, pravděpodobně zvolíte dopravu autem. Naše skupina vyrážela z Mladoboleslavska, a já, jako řidič, jsem tak musel vstávat kolem půl jedné ráno. Pokud navíc patříte mezi spáče jako já, tak s vámi soucítím, ale projednou se to přežít dá. Naštěstí jsou silnice v tuto hodinu prázdné, a tak jízda rychle uteče.

Na vrchol vede cest více a my jsme si vybrali tu nejkratší, ale zato největším převýšením – z Pece pod Sněžkou přes Obří důl. Jak se ukázalo, tak jsme byli jediní a další ranní odvážlivce jsme potkali až těsně pod vrcholem. Během cesty bylo krásně jasno a často nám cestu osvětloval měsíc tak silně, že ani nebyla potřeba čelovka. To ale neznamená, že se bez světla obejdete. Ve chvíli, kdy se měsíc ztratí za stromy, není vidět téměř nic a bez čelovky nebo baterky se cesta stane velmi nebezpečnou. Osobně mohu doporučit ještě turistické hole, ty ale nejsou nutností. Doba cesty záleží hlavně na vaší fyzické zdatnosti. Pokud jste zvyklí chodit, budou vám stačit dvě hodiny, jinak raději počítejte s půlhodinou navíc.

 

Poté co dorazíte na vrchol, přijde na řadu oblékání. Teplota se zde totiž i během léta pohybuje kolem pěti stupňů, a proto si určitě nezapomeňte přibalit pár teplých kousků oblečení. Já osobně jsem měl termotriko, dvě mikiny, lehkou bundu, a přesto nemohu říct, že by mi bylo teplo. Poté, co se obléknete a dáte si čaj z termosky, nezbývá než čekat na východ slunce.

2_1

Rozednívat se začíná přibližně dvacet minut před samotným východem a je to jedna z nejkrásnějších částí. Vidíte, jak se světlo rozlévá po okolí a osvětluje vrcholky okolních hor. Po chvíli začne vykukovat oranžové Slunce, a to je skutečná nádhera, kterou stojí za to si vyfotit a vychutnat.

3

4

Na závěr bych rád zmínil, že se jedná o nezapomenutelný zážitek a určitě doporučuji výšlap za východem slunce zařadit na váš seznam. Cesta na vrchol není příliš náročná a pokud budete dbát zásad horské turistiky a přijedete vybaveni, budete odměněni krásnými výhledy a vzpomínkami.

Lukáš