Stěny v Praze - BoulderBar

Kam na lezení v Praze – BoulderBar

Zímní sezóna je v plném proudu a v dnešním článku si uděláme krátkou recenzi BoulderBaru na holešovickém Výstavišti v Praze. Tento článek je určený primárně začínajícím lezcům, kteří nevědí, kam vyrazit nebo lezcům, kteří nejsou z Prahy a chtějí si kvalitně zasportovat

Jestli s lezením teprve začínáte, určitě si říkáte co je to vlastně ten boulder. Jedná se o nejmladší sportovní lezeckou disciplínu, které spočívá v lezení nezajištěných cest do maximální výšky kolem čtyř metrů. Pokud se i tak bojíte případného pádu, je ve většině boulderových sportovišť zpravidla kvalitní dopadiště, takže se vám rozhodně nic nestane. Největší výhodou boulderování jsou jeho nízké nároky na vybavení. Jediné co potřebujete jsou lezecké boty a popřípadě magnezium. Ti kteří chtějí s lezením začít, si tak mohou vyzkoušet co to obnáší za minimální finanční náklady.

Jak na BoulderBar

BoulderBar se nachází přibližně 300 metrů od Výstaviště v Holešovicích a proto se sem nejsnadněji dostanete jakoukoliv tramvají, která staví na Výstavišti (čísla linek 6, 12, 17). Druhou možností je využití linku metra C, vystoupit na Nádraží Holešovice a po zhruba pěti minutách chůze budete na místě. Samotný vstup na BoulderBar se skrývá za průchodem pod řadou domů, ale na dveřích je dobře označen, takže se rozhodně neztratíte.

Otevírací doba je ve všední dny od 8:00–23:00, o víkendu od 9:00–23:00.

Dejte si pozor, že na stěně je problematická platba kartou a na skříňku k šatně se vybírá vratná záloha 200 Kč. (prosinec 2019)

Výstaviště

NádražíBoulderovka

Ve dvou halách naleznete boulderovou stěnu s plochou 300 m2 a přibližně 5000 chyty. Jednotlivé cesty tu jsou rozděleny do pěti obtížností podle barvy. Nejlehčí jsou cesty označené žlutou barvou, následují oranžové cesty, poté zeléné, modré a pro ty největší borce červené. Zároveň tu narazíte na značení cest U10, U12 atd. tyto cesty jsou primárně určeny pro děti, ale dokáži potrápit i slušnou řadu dospělých.

Kladně hodnotím, že tu mají cesty všech možných náklonů. Od mírně ukloněných cest až po totální přelezy po stropě. Na svoje si tu tak přijde opravdu každý, a začínající lezec se tak nemusí bát, že nic nevyleze. Jako další pozitivní věc bych určitě hodnotil péči o chyty. Jelikož se tu každý měsíc pořádají boulderové závody pro veřejnost pod označením Boulderboj, tak cesty často mění a nestane se, že byste narazily na špinavé chyty.

Pro ty kteří už s lezením nějaké zkušenosti mají a chtějí se zlepšit po silové stránce nabízí BoulderBar několik možností. V první hale naleznete posilovací koutek s lištami a několika posilovacími deskami a ve druhé hale si můžete zalézt na moonboardu s nastavitelným sklonem nebo si protáhnout záda na hrazdě. Jako mírnou nevýhodu musím upozornit na blízkost stěn v centrální části první haly, a proto zde při větším počtu lezců je třeba dbát zvýšené opatrnosti. Nechcete přeci, aby na vás někdo spadl.

Podle názvu můžete tušit, že se tu kromě boulderové stěny nachází i bar. Po pořádném výkonu se tu můžete odměnit vychlazeným pivem nebo kávou z pořádného kávovaru.

Závěr

BoulderBar nabízí široké možnosti lezení pro všechny úrovně lezců a v kombinaci s dobře dostupnou polohou v blízkosti holešovického Výstaviště je rozhodně dobrou volbou, kam se vydat. Za největší klady považuji velký výběr cest všech možných profilů, možnost tréninku na moonboardu nebo lištách a čisté chyty. Rozhodně se tak nestane, že by si každý nenašel ideální výzvu. Menší nevýhodou je méně prostoru v první hale, a proto je třeba dávat pozor na lezce nad vámi. Pokud uvažujete začít s lezením nebo jste v Praze jen na skok a chcete si zatrénovat, rozhodně mohu BoulderBar doporučit.